Vandaag wil ik het met je hebben over zelfliefde. Als je mijn blogs terugleest, is dit eigenlijk de rode draad die er door heen geweven is.

Zelfliefde is een term die je veel hoort en leest. Als je deze term wat uitpluist zie je het woord ‘zelf’. En dan kom je ook gelijk bij het stukje wat vaak geraakt wordt als we het over zelfliefde hebben.
Door het woord ‘zelf’ ligt de verantwoordelijkheid ook helemaal bij jou.

Dus ‘als je je ongelukkig voelt, is dat je eigen verantwoordelijkheid, dan had je maar wat meer van jezelf moeten houden’. Als je je niet opgewassen voelt tegen het veeleisende leven, dan heb jíj iets fout gedaan. Au, die is pijnlijk.

Dit is natuurlijk niet waar. Je brein gaat er mee aan de haal. We zijn zo gewend aan de kritische stem in ons hoofd dat die het wint van de compassie die je op zo’n moment ook voor jezelf zou kunnen hebben.

Met de compassie creëer je ruimte om jezelf te vragen: ‘Wat kan ik op dit moment voor mezelf doen?’.
En dat kan simpelweg betekenen dat je rust neemt, maar het gaat ook dieper. Over hoe je in het leven staat en welke keuzes je maakt. Over grenzen stellen. Het gaat over kiezen waar je staat. En dan vooral op momenten dat het moeilijk is.

Daarmee gaat zelfliefde misschien wel meer over zelfrespect; jezelf en je eigen grenzen respecteren waardoor je niet meer over je problemen heenstapt of alle schuld op je zelf neemt of bij een ander legt. Maar dat je weet wanneer het aan jou is om een grens te trekken, of om verantwoordelijkheid te nemen voor een situatie.

Dus komt zelfliefde dan neer op:

  • Voor jezelf opkomen
  • Zacht zijn voor jezelf

Dus jezelf niet zo neerhalen als dingen niet zo zijn gegaan zoals je had gehoopt. Maar juist compassie tonen en bepalen dat het zo genoeg is.

Kortom als je ergens leest over zelfliefde, zet er dan ‘compassie’ voor in de plaats. Bijvoorbeeld:
“Hoe meer liefde (lees compassie) je voor jezelf voelt, hoe beter je voor jezelf zorgt (lees grenzen kan bewaken en stellen).

En dat geldt andersom ook. Als je je niet lekker voelt, hangt dat bijna altijd samen met onvoldoende vanuit zelfliefde handelen. Neem dan tijd om even diep adem te halen en te zien wat je kan doen om jezelf op dit moment te steunen, met compassie en je grens te stellen.

Je kan dit.

Ter inspiratie:
Google eens op het liedje: “Something so strong inside.” Je hebt verschillende versies. Ik vind die van Trijntje Oosterhuis prachtig. Heerlijk om even stil te staan en je kracht te voelen.

Fijne dag,

Mirjam

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.