Het is zover, je hebt een burnout. Het is echt. De huisarts heeft het geconstateerd. Een bevestiging van hoe jij je voelt. Een reactie van je lijf op de afgelopen maanden of jaren. Hoe jij hebt aangeploeterd, hebt overleefd. Hebt aangegeven dat het echt niet meer kon. En hoe jij bent doorgegaan om het kaartenhuis rechtop te houden. Doorgaan ondanks dat je bijna niet meer kon.

En nu?

Nu moet je om alles huilen. Nu weet je niet meer wat je moet doen. Je bent stilgezet maar je wilt nog verder. Je zit nog steeds in de doe-modus. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waarom overkomt jou dit?

Stilstaan en onprettige gevoelens
Je bent stil gezet. Het liefst blijf je de hele dag in bed. Wil je niemand zien. Blijf je binnen en doe je helemaal niks. Maar dat kan niet. Je moet doorgaan. Je kan niet gaan zitten. Want het huishouden moet geregeld worden, of je moet toch beter worden zodat je weer aan het werk kan.

Dat zijn gedachten in je hoofd. En ook ter bescherming voor jezelf. Want als je gaat stilstaan dan komen die onprettige gevoelens. De gevoelens die je niet wilt voelen. Gevoelens van falen, schaamte, verdriet en boos. Heel boos en heel verdrietig. En dan? Als je daar aan gaat toegeven wat gebeurt er dan wel niet. Dat kan niet, dan stort alles in elkaar. Dan komt het nooit meer goed. Dan gaat de beerput open en wordt jouw ergste nachtmerrie waar. En dan ben je nog verder van huis. Dan stort je in en raak je alles kwijt.

Zo kan burnout voelen. Letterljk is je lijf Opgebrand. Je kan niet meer. Je hebt er geen kracht, energie en fut meer voor.

Grenzen zijn in de periode hieraan voorafgaand overschreden. Jouw grenzen. Grenzen waarin je toch iets gaat doen wat je eigenlijk niet wilt. Omdat er een reden is waardoor je het toch gaat doen.
Een aantal veel voorkomende burnout-redenen zijn:

* Emotionele overbelasting
* Gebrek aan controle
* Gebrek aan beloning (perceptie)
* Uiteenvallen van sociaal mededogen/sociale eenheid (sociaal verziekte omgeving)
* Gebrek aan eerlijkheid (in perceptie)
* Conflict van waarden
Herken je een reden? Welke reden geldt er bij jou? Waaraan probeer jij te voldoen?

Als je iets op een bepaalde manier doet, kan het heel lang goed gaan ..
.. totdat het scheef gaat lopen door wat voor omstandigheden dan ook

Voel eens wat er te voelen is
Wat gebeurt er dan in je lijf? Merk je dat je gespannender wordt als je er aan denkt? Of dat je een bepaalde kant op wilt bewegen, naar achteren, naar voren of juist opzij? Wat merk je aan je lijf en herken je dit in bepaalde situaties op je werk, thuis of met bepaalde mensen?

Onderzoek dat eens bij jezelf. Ook als je geen burnout hebt. Ook dan is het interessant om achter jouw manier van reageren en bewegen te komen.

Lees ook mijn blog Wat kan je doen bij een burnout? Handvatten!

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.