In mijn blog ‘Burnout; je kan niet meer, je bent helemaal op‘ heb jij je wellicht herkent. Daarin heb je gelezen dat je door over grenzen heen te gaan in een burnout kan belanden.
Deze grenzen zijn voor iedereen anders. En ook de redenen waarom je over jouw grenzen heen bent gegaan.

Soms heb je het idee dat je geen andere keuze had. Dat je moest zorgen voor anderen of dat je nog dat extra project erbij moest nemen, dat er geen ruimte was om het niet te doen. Geen reden om nee te zeggen tegen dingen die je er eigenlijk niet bij kon hebben. Of omdat je geen keuze had om nee te zeggen. Dat kan.

Echter zit jij nu in een situatie waarin je niks meer kan. Waarin alle energie uit je weg is. Dat je niet meer weet of het nog goed komt. En een verdrietige, angstige en boze jij blijft over.

Om gelijk maar heel eerlijk te zijn, het zal nog een tijd duren voordat je hier weer uit bent. Als je zo’n lange tijd onder hoge druk hebt geleefd dan duurt het ook weer een lange tijd om daaruit te komen. En hoe je eruit komt, is ook nog maar de vraag. Het kan zijn dat je er op een heel andere manier uitkomt. Wat misschien juist ook goed is omdat je er dan van hebt geleerd, dat je niet meer door kan gaan op de manier hoe je in de burnout bent beland.

Hoe nu verder?
Aangezien er vele vormen van burnout-uitingen zijn, kan ik je niet op maat geven hoe je er weer uit moet komen maar ik kan je wel een aantal handvatten geven om ermee om te gaan:

1. Accepteren; helaas het is niet anders

Ja helaas het is niet anders. Je zal moeten accepteren dat je zo niet meer door kunt gaan. Nu is dat bij sommige echt heel duidelijk omdat zij bijvoorbeeld niet eens meer hun bed uit kunnen omdat zij zo opgebrand zijn. Maar voor degene die dat nog wel kunnen, zet je zelf in een stopstand. Stop met doen wat je altijd deed. Ga zitten en besef dat je echt te ver bent gegaan

2. Zoek hulp!

Ga op zoek naar hulp. Je kan dit niet alleen. Je moet op zoek gaan naar iemand die je hierbij kan helpen. Iemand die naar je luistert, die de klachten serieus neemt, juist op momenten dat jij dat niet doet (want dat ga je doen). Zoek dus iemand die jou kan helpen om tot de kern te komen. En jou daadwerkelijk verder kan helpen.

3. Neem de tijd

Je hebt wellicht het gevoel dat je dit snel moet oplossen. Je gunt je hier waarschijnlijk geen tijd voor. Echter is het verstandig om hier toch de tijd voor te gaan nemen. Ook al heb je het gevoel dat iedereen verder gaat en jij de enige bent die niks doet. Ja, dat is geen fijn gevoel. Echter je gaat aankomende tijd keihard aan de slag met jezelf en elk klein stapje is al een hele grote stap in de goede richting dus geef en gun jezelf en je lijf de tijd om op adem te komen. Het heeft al een hele lange tijd enorm hard gewerkt.

4. Sta eens stil

Op het moment dat je uit een rijdende trein springt, voel je waarschijnlijk de drang om steeds maar weer wat te doen. Je bent onrustig en ziet van alles wat nog opgeruimd of gedaan moet worden. Een tip is om eens stil te gaan zitten of staan en te onderzoeken hoe deze drang tot bewegen tot iets gaan doen, voelt. Waar gaat dit over? Waarom wil je door gaan? Zijn dat je eigen verlangens of heb je het idee dat dit van je wordt verwacht? En klopt dat ook? Pluis dat uit zodat je weet waarom je steeds maar door wilt gaan. Want dat kan je nu niet gebruiken. Stilstaan is nu nodig voor jouw herstel.

5. Wees lief voor jezelf

Het leven is kan keihard zijn. Jij hebt de harde kant gezien en je ziet het waarschijnlijk nog steeds als overleven. Maar zie ook de hele kleine mooie dingen om je heen want die zijn er echt al. Alleen al het feit dat je aan de bel hebt getrokken van jouw innerlijke snelheidstrein. Dat je hebt ingezien dat het zo niet verder kan, dat is al super. Ook al voelt het misschien niet zo, toch is het zo. Je hebt nog een lange weg te gaan in je herstel. Dus wees niet boos op jezelf. Beoordeel jezelf niet. Je doet wat je kan, meer kan ook niet en mag ook niet. Wees zelf dus het allerliefst voor jezelf! Je bent een goed mens!

Dit zijn alvast een aantal adviezen. Ik wens jou het allerbeste. En ik wens jou toe dat je weer lekker in je vel komt te zitten en je (weer) kan gaan vertrouwen op jezelf. Houd goede moed.

Sterkte.

  2 replies to "Wat kan je doen bij een burnout? Handvatten!"

  • Karin

   Zo herkenbaar. Zit al een jaar thuis. Pffff. Ergste is nog dat niemand je begrijpt. ……Helaas

   • Mirjam Peek

    wat vervelend voor je Karin. Ingewikkeld als niemand je begrijpt. Een gebroken been is duidelijker.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.