Als ik maar zoveel mogelijk niet naar het nieuws kijk dan is het er niet.
Als ik alle negatieve dingen buiten houd dan kan ik bij mij zelf blijven
Ik heb positiviteit nodig om vrolijk te blijven
Ik wil zo graag vrolijk blijven
Ik wil niet verdwijnen in de angst
Ik wil geen angst

Heel vroeger keken mijn zusje in en ik graag naar de film See no Evil, Hear no Evil met Richard Pryor als blinde man en Gene Wilder als dove man die samenwerken om een ​​drietal moorddadige dieven te dwarsbomen. Geweldig comedy, het communiceren tussen die twee leverde steevast hilarische situaties op.

Ik moest aan de film denken omdat ik mij zo voel afgelopen weken: doof en blind. Want dat wil ik zo nu en dan zijn voor wat er gebeurt. Niet willen voelen wat het mij doet. Vasthouden aan alle restricties en regels die er op dit moment gelden. Overleven en goed doen. Ware angsten komen naar boven, een onopzettelijke strijd die je voert tegen iets waarvan je niet weet of het morgen nog hetzelfde is als vandaag. Herkenbaar?

Het is niet dat je niet voelt. Integendeel, je voelt de hele dag mega veel. Alleen het zijn gevoelens die je niet wilt voelen. Eigenlijk is het hetzelfde als ik altijd zeg: het onderdrukken van je gevoel zorgt er alleen maar voor dat het erger wordt of dat het er op een andere manier uit komt. Met uitvallen, boos worden, huilen, overstuur worden.

Geef jezelf hiervoor tijd. Word bewust van je gevoel. Je weet niet hoe het morgen is. Je weet niet hoe het over een paar weken of maanden is. Het enige wat je weet is hoe het nu is. En als je oké bent, dan is dat top. Maar als je niet oké bent, neem het serieus. Stop met doorgaan. Met perfect willen zijn en doen. Stop er mee. Je bent al perfect ook als je het eten later klaar hebt, of als je een dag geen groente eet, of als je kinderen fouten maken in hun huiswerk, of als ze iets later opstaan dan normaal, of als je aangeeft op je werk dat je vandaag even minder werkt omdat je er voor je kinderen wil zijn.

Omdat jij het nodig hebt. Jij hebt tijd nodig voor jezelf. Jij moet afschakelen. Opladen. Bijkomen. Van alles wat er afgelopen tijd is gebeurd. Van alles wat er wordt gezegd en geschreven. Van alle nieuwe taken die er in eens bij zijn gekomen. Van de nieuwe structuur. Van ons nieuwe leven in ons oude leven.

Jouw gevoelens en emoties mogen nu aandacht krijgen. Jij mag ruimte nemen hiervoor.

We zijn nu bijna 2 weken verder. De boel staat redelijk op de rit. We weten nu wat er wel en niet mag. Zoek hierin jouw ruimte.
Hoe wil jij het anders? Wat wil je meer? Wat vind je leuk om te doen? Ga daar naar op zoek binnen de beperkingen die er nu zijn. Ze zijn er echt. De momenten waarin jij kan inchecken bij jezelf.
Pak ze!

Zorg dat er weer hilarische situaties ontstaan 😊.

We mogen verbinding houden met elkaar. We mogen blijven lachen met elkaar. Maar we mogen er ook zijn voor onszelf. En dat is nog meer belangrijk dan ooit.

Fijne dag,

Mirjam

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.