De eerste stap om stressvrij te gaan leven, heb ik gemaakt.

Een van die tips die ik kreeg op mijn vorige blog waarin ik aankondigde stressvrij te gaan leven, is: ‘Maak heel veel kleine subdoelen. Dat helpt om doelen te halen en tevreden te kunnen zijn met wat lukt. Dat motiveert. Stap voor stap.’ 
Dat is een mooie tip waar ik wat mee kan.

Maak het klein

Wat versta ik onder stressvrij leven? En waar ga ik mee beginnen? Om niet gek te worden in mijn hoofd, heb ik mijn eerste ingevingen in een mindmap gezet. Leuk om te doen trouwens. Ik had nog veel langer door kunnen gaan. Kerst vieren met familie staat er bijvoorbeeld nog niet bij :-). Geintje.

Ondanks dat ik al wel met een aantal dingen bezig ben, heb ik er voor de aankomende tijd 2 subdoelen uitgepikt. De eerste is:

Subdoel 1: Inzicht krijgen in mijn belemmerende overtuigingen.

Overtuigingen; zijn ze nog van mij?

Belemmerende overtuigingen zijn hardnekkig. Ik merk dat je ze bijna niet te pakken krijgt. Omdat ik ze niet herken als een overtuiging omdat ze zo zijn verweven met mijn gevoelens en hoe ik in het leven sta. Zelf zo erg dat ik soms niet weet of het een gedachte of een gevoel is of een gevoel wat is ontstaan door een gedachte.

Jan Geurtz, schrijver van het boek ‘Verslaafd aan denken’ noemt het:
‘Het denkmechanisme waardoor we telkens weer geloven in oude pijnlijke gevoelens en met ons denken er nieuwe pijn van maken’.

We hebben dus zelf veel invloed in hoe we ons voelen!

Daarom is het belangrijk om ook meer zicht te hebben op je gedachten, je overtuigingen. En hoeveel invloed zij hebben op jouw gevoel. Op je stressgevoel.

Wie schrijft, die blijft

Aankomende tijd ga ik elke dag kort op schrijven waar ik stress van heb gehad die dag. Om zo inzicht te krijgen in mijn stress-beïnvloeders. Zonder oordeel, alleen waarnemen om van te leren.

Klotsende oksels en eye-opener

En waar ik verder een poging in aan het doen ben is op tijd weg gaan!

Subdoel 2: Eerder weggaan om op tijd te komen

Want dat is een mega stressbron die ik echt onderschat. Een paar keer per dag heb ik wel een moment dat ik mij ontzettend haast. Vliegend de deur uit ren, om vervolgens met klotsende oksels en het zweet op mijn rug of met hoge spanning net op tijd (of net te laat) aan te komen. Niet fijn. En dat is zo gewoon in mijn leven dat ik daar nu ook een verandering in wil maken.

Ik ben benieuwd wat het mij aankomende tijd gaat brengen. Ik kijk uit naar de nieuwe inzichten.

Wellicht dat jij hier ook iets mee kan. Doe gerust mee, zoek een mooi boekje, leg het naast je bed zodat je er steeds aan wordt herinnerd om nog even voor het slapen gaan je dag door te nemen. Dan kan je daarna gaan slapen.

En zet je wekker 5 minuten eerder (en niet nog een extra keer snoozen :-)) zodat je lekker relaxt op je bestemming komt. Succes!

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.