Een bepaalde mate van perfectionisme is niet verkeerd. Het helpt je om het beste uit jezelf te halen. En dat is super. Het wordt pas een probleem als je bij alles wat je doet continu streeft naar het hoogst haalbare. Dat falen of opgeven in jouw ogen een absolute doodzonde is en je hierdoor eigenlijk nooit tevreden bent over jezelf. Dat je vastloopt of nog erger in een burn-out terecht komt.

Ik ben zelf niet echt een perfectionist. Daar kom je al snel achter als je bij mijn huis naar binnen loopt. Het is geen huishouden van jan steen maar wel gezellig rommelig. Althans zo noem ik het zelf maar.

Ik wil wel graag dingen goed doen. Uit verwachtingen voor mijzelf en of voor anderen. Dit herken ik wel veel bij cliënten in mijn praktijk. Het graag goed willen doen. Daar zijn ook een aantal perfectionisten bij, ten minste zo noemen zij zichzelf.

Altijd gaan voor 100%

Altijd gaan voor 100% kan bijna niet. Of je houdt het een hele tijd vol maar op een gegeven moment niet meer. Je probeert dan steeds te reiken naar de 100% en de laatste 10% of 20% kost je dan heel veel.

Stel jij voelt je aangesproken, stel jezelf dan de volgende vraag; wat levert het jou op om altijd voor 100% te gaan? Als iets voor 80 of 90% ok is, kan je je afvragen wat dat je oplevert ten opzichte van die extra 10% of 20% die je moet investeren om iets van ‘ok’ naar ‘perfect’ te krijgen.


Ben ik een perfectionist?

Weet jij of je perfectionistisch bent? Heb je wel een vermoeden? Maar wil je het toch nog even checken?
Test jezelf: Hoe perfectionistisch ben ik? 


Heb je het idee dat je teveel wordt geleefd door jouw perfectionisme?

Het klinkt altijd zo mooi: een perfectionist zijn. Bij jou ziet het er altijd spik en span uit. Je bent gedreven en succesvol. Krijgt veel voor elkaar. Toch zit er ook een andere kant aan altijd maar de beste (willen) zijn. De prijs die je betaalt voor constant 'aan' zijn, is vaak nogal hoog. Check deze signalen of het voor jou nog ok is.
12 signalen die erop wijzen dat je perfectionisme uit de hand begint te lopen


Gelukkig er zijn nog tips!

Perfectionisme is een eigenschap die je veel kan opleveren, alleen wel op het moment dat je het echt nodig hebt. En voor die andere momenten? Daar zijn tips voor!
5 tips tegen perfectionisme


Brene Brown: Perfectionisme = wat zullen andere mensen van mij denken

Brene Brown is op bezoek bij Oprah (mijn grote heldin). Interessant om te horen hoe zij naar perfectionisme kijkt en hoe zij het koppelt aan schaamte.
Wat heeft schaamte te maken met perfectionisme?

 

Merk je dat deze artikelen wat bij je losmaken. Neem dan gerust contact met mij op. Ik kan je helpen om meer inzicht te krijgen in jouw denken, doen en voelen rondom perfectionisme. Wie weet dat je dan andere keuzes gaat maken. Keuzes vanuit jouw eigen gevoel.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.