Erkennen dat je hulp nodig hebt is een grote stap. Je hebt misschien het idee dat het jouw problemen wel heel serieus maakt.  En daarbij is het spannend wat er wellicht aan het licht komt. Wat er voor vervelends naar boven zou kunnen komen. Misschien worden de gevoelens wel zo erg dat je niet meer verder kunt en in stort. Maar je weet dat er wel iets moet veranderen. Want je hebt er last van. Je kan niet langer zo doorgaan, het beïnvloedt jouw dagelijkse leven en omgang met anderen.

Weg met die vervelende gevoelens

Waar het op neer komt is dat je vervelende gevoelens zo groot zijn (geworden) dat je die gevoelens niet wilt voelen. Je wilt ze liever wegdrukken en negeren. En dat doe je al waarschijnlijk al een tijd.

Het wegdrukken en negeren van onprettige gevoelens kan op allerlei verschillende manieren. Hier zijn wat voorbeelden, misschien herken je er een. Bijvoorbeeld je billen of bekkenbodemspieren aan spannen, of je schouders op trekken of naar voren draaien. Door te glimlachen, door te versnellen, door naar achteren te bewegen, door schuin te gaan zitten. Ga zo maar door. Dit zijn slechts voorbeelden. Voor iedereen is dat anders. Echter is het jouw manier van bewegen geworden, jouw patroon om om te gaan met je negatieve gevoelens.

Onderzoeken en leer

Dus omgaan met jouw (negatieve) gevoelens heeft invloed op je gedrag en je gedachten. Mijn tip is om te onderzoeken waar jouw gevoelens over gaan. Sta eens stil bij jouw ongemakkelijke gevoel en word je bewust van je gedrag of gedachten die daar bij horen. Je kan er veel van leren!

Ik ben benieuwd wat jij doet om jouw onprettige gevoelens weg te drukken en te negeren. Herken je ze al bij jezelf? Laat het mij weten in de comment box hieronder. Ik ben benieuwd.

hartje

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.