Het was een mooie zondagavond, ik had met twee dierbare vriendinnen afgesproken. Ik had er de hele week naar uitgekeken om hen weer te zien en te spreken. We dronken eerst wat op een idyllisch plekje vlakbij ons huis. Met onze voeten in het gras, onder een fruitboom, de zon die laag nog net op onze gezichten scheen en met uitzicht op de schapen die in het weiland voor ons graasden. De gesprekken gingen van luchtig melig naar persoonlijk en even een laagje dieper. Fijn om er zo voor elkaar te zijn. Tijdens het eten vertelde ik over de ontdekkingstocht naar mijn gedachten en de impact die mijn gedachten hebben op mijn gevoel.

Want waar ik achter ben gekomen is dat de gedachten die ik heb over mijzelf dat ik die never never nooit tegen een ander zou zeggen. Omdat ze hard, gemeen en kwetsend zijn. Maar bovenal omdat ze niet waar zijn.

Ik zou nooit tegen een ander zeggen:

 • Je bent het niet waard
 • Niemand zit op jou te wachten
 • Wat jij zegt slaat nergens op
 • De anderen zijn veel mooier, beter, slanker en knapper dan jij
 • Jij ziet er niet uit
 • Het gaat je nooit lukken
 • Je bent een slechte moeder
 • Je huis ziet er niet uit

Toch kunnen we dat wel tegen onszelf zeggen. Dat heeft te maken met de manier hoe ons brein werkt, hoe de maatschappij ons dingen laat geloven of door onze opvoeding, door onze partner, door de vrienden waar we mee omgaan. Of door hoe wij onszelf als vrouw zien. Dat heeft allemaal invloed.

Maar bovenal gaat het om de manier hoe wij denken. En ook dat we niet weten hoe we het moeten veranderen. Sterker nog, dat we het idee hebben dat wij dit niet kunnen veranderen. Dat wij hier geen invloed op hebben.

Want dat hebben we wel.

We kunnen onze gedachten veranderen. Ons brein kan dat. Het is een geweldige machine die voor ons kan werken. We moeten er wel wat voor doen. Als je blijft doen en denken wat je altijd dacht dan verandert er niets.

Inzicht in je denken
Uiteindelijk zoals bij alles begint het met inzicht. Met dit inzicht:
ik heb invloed op mijn denken.

En het mooie is dat je met jouw gedachten ook invloed hebt op je gevoel. Dat gaat heen en weer. Voel jij je rot, dan denk je rot. Denk je negatief (en die komen vaker langs dan je denkt maar dat is weer een andere blog waard) dan voel jij je ook vaak rot.

Andersom werkt het natuurlijk ook!
Tadaaa, daar heb jij je invloed.

Als ik positief over mijzelf denk dan voel ik mij ook goed.

Voel maar eens mee:

Gedachte 1: Het gaat mij nooit lukken om positief over mijzelf te denken.
Gedachte 2: Ik wil graag onderzoeken hoe ik positiever over mijzelf kan denken

Wat voel je bij de ene gedachte en wat voel je bij de andere gedachte. Heeft het effect?
Welke gedachte wil je vaker denken? (ok, beetje open deur maar toch)

Jaren geleden heb ik een video gezien van een Dove reclame. Het gaat over hoe vrouwen zichzelf beschrijven en hoe anderen hen zien. Kijk hier eens naar. Best confronterend en prachtig gefilmd overigens.

Lief zijn voor jezelf
Hoe je het doet? Dat kan op verschillende manieren natuurlijk. Je kan jezelf allerlei doelen stellen:

 • Geen negatieve gedachten meer denken
 • Voor 1 negatieve gedachte, 5 positieve gedachten denken
 • De dag starten met schrijven, mediteren, affirmeren
 • Zacht zijn voor jezelf
 • Er zijn voor jezelf als je het moeilijk hebt
 • Pauzes inplannen, momenten van bijkomen, rust
 • Naar buiten, bewegen
 • Jezelf serieus nemen als vrouw, moeder, kind, partner, collega, vriendin en jezelf.

Ik ga nog vaker schrijven over zelfliefde, stay tuned.

Maar voor nu. Voordat je nu in het doen wilt stappen met de vraag ‘hoe doe ik dat?’. Besef dan dat je daarmee een belemmering opwerpt. Je gaat in het doendenken.

Waarschijnlijk weet je zelf wel hoe je liever kunt zijn voor jezelf. Denk en voel maar eens goed, dan komen er vast al wel wat ideeën.

Maar zoals ik al zei, het begint met dit inzicht:

ik heb invloed op mijn gedachten en daarmee ook op mijn gevoel.

Ik ben benieuwd wat je er van ‘denkt’ en wat er allemaal naar boven borrelt in je gedachten en in je lijf.

Wil je mij in een mail terug laten weten waar jij tegen aanloopt, dan schrijf ik er de volgende keer over. Dank!

Liefs (voor jezelf)
Mirjam

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.