Tijdens mijn studie Haptonomie kreeg ik te horen dat gevoel altijd eerder komt dan de gedachte. Sterker nog: dat gevoel de gedachte máákt. Maar daarnaast leerde wij ook dat het andersom werkt. En dat maakt het best complex.

Tijdens de trainingen die ik na mijn studie heb gevolgd rondom cognitieve therapie en mindset werd mij juist verteld dat de gedachte eerder komt dan het gevoel. Dat je gedachten je gevoel bepalen.

Eerlijk gezegd ben ik er nog niet uit wat nu de waarheid is. Blijkbaar is je eigen perspectief daarin bepalend. Ik geloof zelf dat bepaalde gevoelens niet bedacht kunnen zijn. Gevoelens die ineens op komen vanuit een soort primitieve reactie. Echter geloof ik ook en dat heb ik zelf aan de lijve (leuke woordspeling) ondervonden, dat mijn gedachten enorme invloed hebben op mijn gevoel!

En heb ik geleerd dat ik daarmee ook zelf kan bepalen hoe ik mij voel!! 
Waanzinnig cool is dat.

En anderzijds, weet ik ook dat ik niet alles kan ‘wegdenken’ met positieve gedachten. Sommige gevoelens ‘moeten’ nu eenmaal gezien en doorleefd worden. Het zijn gevoelens die bij gedachten of overtuigingen horen die ik niet meer wil voelen. Of het zijn gevoelens die ontstaan zijn toen ik jong was en die ik blijkbaar nog steeds bij mij draag. Naar die gevoelens mag ik kijken, ruimte geven en omarmen.

Dat doe ik wel met positieve en lieve gedachten. Zo geef ik mijzelf de ruimte en neem ik mijn gevoelens en daarmee mijzelf (!) serieus. En het helpt mij om mij beter te voelen en niet te blijven hangen en vast te houden aan gevoelens die ik niet meer (dagelijks) wil ervaren.

Dus zelf ben ik er nog niet uit wat eerder is, mijn gevoel of mijn gedachten. Op zich maakt het mij niet uit. Ik reageer op wat er komt. Ik geloof dat ik wil ontdekken hoe ik er voor mijzelf kan zijn met dat wat zich aanbiedt. En de ene keer heb ik het eerder door waar het over gaat. En kan ik het oplossen. En de andere keer lukt het mij nog niet om er mee om te gaan of er grip op te krijgen. Maar ook daarin ben ik aan het leren en geef ik mijzelf de ruimte.

Ik ben benieuwd hoe jij denkt over dit kip en ei verhaal. Maar meer nog ben ik benieuwd wat er bij jou over het algemeen eerder is; Je gevoel of je gedachte? 
Dus heb ik voor jouw een mooie opdracht:

OPDRACHT
Als je vandaag een moment hebt dat jij je bewust bent van je gevoel. Ga dan eens na of dit gevoel eerst was of dat dit is ontstaan door een gedachte of een overtuiging.

(opdracht uit mijn Kiezen voor jezelf Challenge – januari 2019)

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.